Sushi-restaurang - Fakta och information om Sushi-restaurang





Laga sushi hemma

Många tror att sushi bara kan ätas på restaurang men det går utmärkt att laga sushi hemma. Det är inte så svårt och det går ganska snabbt efter några försök. Mer än 30-45 minuter tar det inte i arbetstid att göra sushi till en familj på 5 personer.

En japansk restaurang har en viss stil på inredningen. Lite av denna stil kan du återskapa billigt hemma genom att ha svarta fyrkantiga tallrikar och och en rislampa i taket eller på bordet.

Här får du några handfasta tips på hur du kan göra sushi hemma men för den skull ska du naturligtvis fortsätta äta och inspireras av fantastisk sushi på olika restauranger.

Laga sushi

Om du ska laga sushi för första gången är det bra om du gör det lätt för dig. Börja med ett fåtal olika sorter sushibitar. Rekommendation är att göra nigiri med lax och prova maki



Tillaga Sushiriset

Att tillaga perfekt sushiris är en hel vetenskap som kräver många års träning i Japan. Du klarar dock att tillaga nästan perfekt sushiris hemma med hjälp av en riskokare.

Koka riset

Börja med att koka den mängd ris ni behöver. Lagom mängd för en person är 1 dl ris och då blir det en rejäl sushi middag som blir 12-14 bitar.

  • Skölj sushiriset i kallt vatten till dessa att sköljvattnet är klart.
  • Använd ett finmaskigt durkslag för avsköljningen eller avrinningen.
  • Koka riset i 1.6 dl vatten per 1.0 dl ris.
  • Använd gärna riskokare när du kokar sushiris. Om inte så koka upp riset och låt de sjuda först 5 minuter, skriva ner värmen och koka under lock ytterligare 10 minuter. Tag där efter av kastrullen och låt locket ligga kvar i 10 minuter.
  • Låt riset svalna till cirka 30-40 grader innan du använder det. Fortast går det att göra detta i ett vattenbad.

Göra Sushi-Su

Riset ska blandas med risvinäger som är hårt sockrad och lite saltat. Denna sushi-su kan med fördel göras i förväg och klarar sig i kylskåpet ett par månader.

Bäst är om du tillverkar sushi-su när du har en ny flaska risvinäger i samband med att du ska göra sushi för då får du plats med att i samma flaska efteråt trots att du tillsatt mycket socker och lite salt.

Receptet nedan är beräknat för 1 dl risvinäger så beroende på storleken på er flaska får ni anpassa det.

  • Häll upp 1 dl risvinäger i en kastrull och sätt på full värme.
  • Häll i 0.6 dl = 4 msk socker i kastrullen. JA det stämmer att det är mycket socker!
  • Häll i 1 tsk salt. OBSERVERA tesked och inte matsked§!
  • Koka och vispa runt till allt socker och salt har lösts upp i risvinägern och du har gjort en Sushi-Su.

Du skall inte spara riset mer än 12 timmar i kylskåpet eftersom kokt ris blir dåligt väldigt snabbt.

Blanda Sushiriset och Sushi-Su

Sedan ska din sushi-su strilas över allt sushiris försiktigt. Risvinäger och sockerblandningen gör så att riskornen kommer fastna vid varandra så att risbollarna sitter ihop på ett bra sätt. Sushi-Su gör också att riset lite sötare men också förhindrar bakterier i riset.

  • Häll över 1.0-1.5 msk Sushi-Su per 1 dl ris som använts.

Att göra Nigiri med Lax Sushi - Maki kan beställas på alla restauranger med sushi

Nigiri är en risdolmen vanligtvis med en bit lax, tonfisk eller jätteräka en det finns många andra pålägg att ha på riset.

Köpa rätt fisk till sushi

När man gör sushi är det viktigaste att den råa fisken är färsk eller fryst direkt vid fångst. En bra fisk är lax som är lätt att få tag i, billig, nyttig och mycket god. Köp stora laxhalvor som väger helst mer är 2 kg.

Lax kan innehålla parasiter så en rekommendation som du ska följa är att när du delat upp laxen i lagom stora bitar frysa in den i minst tre dagar. När du sedan ska använda den så tar du fram den cirka en timme innan du ska skiva den så är den fortfarande fryst och fast vilket gör den mycket lätt att skicka till perfekta laxbitar att ha på sushin.

Göra risbollarna eller risdolmarna

När du formar sushiriset till dolmar så är det lättast om händerna är svagt fuktiga med kalt vatten.

Att göra Maki Sushi - Maki kan beställas på alla restauranger med sushi

Maki är bitar av en skivad rulle med gurka, avokado, omelett eller lax i mitten som omgärdas av ris och längst ut nori, sjögräs

  • Strimla de ingredienser du vill ha i din maki och gör de lika långa som ett ark nori.
  • Ta en bambumatta
  • Lägg på ett ark nori, sjögräs
  • Lägg ett tunt lager ris på den halva av noribladet som är närmast dig.
  • Lägg på en, två eller tre av de strimlade grönsakerna på riset.
  • Dra ett tunt genomskinlig sträng av wasabi längs riset bredvid strimlorna.
  • Börja rulla ihop noribladet med hjälp av bambumattan.
  • Blöt noribladet i kanten så att norbladet klistras igen.
  • Kläm ihop din makirulle under några sekunder och vänta 1 minut innan du börja skiva upp rullen i makibitar.

Bra kombinationer på makifyllning

Det går att kombinera fyllningen i makirullarna i all oändlighet. Här är några bra och goda kombinationer.

  • Lax och gurka
  • Lax och avokado
  • Tonfisk och gurka
  • Crabsticks och gurka
  • Crabsticks och avokado gurka
  • Avokado och majonnäs
  • Lax och avokado
  • Lättkokt morot och gurka
  • Omelett
  • Gurka och rom från lax eller löja.